MENÜ


Ha erre a linkre kattintasz, egy magyarok által kint Hollandiában élők újságját olvashatod ami a Magyaroknak szol, Magyarul.

http://www.hellonl.nl/

Hollandia Magyarok Gyülekezete

Sziasztok,
Szeretném bemutatni nektek röviden a Hollandiai Magyarok Gyülekezetét.

A gyülekezetünk 2007 októberében jött létre, úgy, hogy mi páran, magyar keresztyén fiatalok – akik itt dolgoztunk Hollandiában – összefogtunk, és heti rendszerességgel elkezdtünk összejönni.

Nem igazán tudatos dolog volt ez, hanem egyszerűen szükségünk volt rá. Érezted már, mióta kint vagy, hogy hiányoznak az otthoni kaják, a Balaton szelet vagy a túrórudi? Akkor pontosan tudod, hogy miről beszélek. Mi otthon jártunk gyülekezetbe, ami azt jelentette, hogy részesei voltunk egy olyan közösségnek, ahol igazi érdek és képmutatás nélküli szeretetben segítettük, támogattuk egymást, ahol Isten megérintett minket külön-külön, személyesen és egy teljesen tiszta lapot, új életet adott; értelmet, célt az életünknek és formált hétről hétre; ahol igazi barátságok születtek és még sorolhatnám… Na ez az, ami hiányzott nekünk. Pláne itt, egy idegen országban, ahol sokkal jobban egymásra vagyunk utalva, mint Magyarországon…

Fogalmunk sem volt még (és talán még most sem), hogy ki meddig marad Hollandiában, vannak közülünk akik már hazamentek – a gyülekezet azonban mégsem szűnt meg, sőt, növekszik! Talán azért, mert Isten úgy látta, hogy nemcsak nekünk van rá szükségünk, hanem a hollandiai magyaroknak is?

Azt hiszem, mindenki nagy terveket és reményeket fűzött Hollandiához, mikor úgy döntött, hogy belevág, és kijön. De arra is rájön mindenki egy idő után, hogy Hollandia nem szabadít meg minden nehézségtől, sőt talán még kapunk újakat is a többi mellé… Bárhogy is van ez veled, kedves olvasó, hadd mondjam el, hogy Jézus nem csak hogy meghalt egyszer érted, hanem ma is, itt is törődik veled! Itt a bizonyíték rá: ez a cikk… és egy gyülekezet, ahol ezt meg is tapasztalhatod: a Hollandiai Magyarok Gyülekezete!

A Hollandiai Magyarok Gyülekezete 2008-ban Magyar Napot rendezett, 2009-ben pedig Magyar-Lengyel napot szerveztünk, tavaly pedig megrendeztük a Hunligát, a hollandiai magyarok focibajnokságát. Ez folytatódik idén is, méghozzá hamarosan, ha jelentkezni szeretnél focistának, bírónak vagy akár csak egyszerű nézőnek, írj egy mailt a hunliga@gmail.com-ra!

Ezekről a programokról találhatsz képeket, videókat a honlapunkon, a hmgy.nl-en.

Május végén pedig gyereknapot szervez a gyülekezet, amire minden gyerekes családot szeretettel várunk! Ez egy olyan nap lesz, amin a szülők sem unatkoznak, hiszen megismerhetnek más családokat, miközben a gyermekeket vetélkedőkkel és színes programokkal várjuk!

A pontos időpontot és programot közzé fogjuk tenni a honlapunkon.

Addig is, szeretettel várunk minden vasárnap délelőtt 10 órától az alábbi címen!

Kriszt Barnabás
Hollandiai Magyarok Gyülekezete
magyar.gyulekezet@gmail.com
www.hmgy.nl

Cím:
Krabbendijkestraat 520
3084 LP Rotterdam
(Muziekgebouw De Schalmei)

Alkalmaink:
Vasárnaponként, délelőtt 10 órától

Szervezetek

Hollandiai Magyar Szövetség

P.O. Box 178, 3500 AD Utrecht, Hollandia
E-mail:federatio_hollandia@yahoo.com

Hungarian Business Network

A HBN 5 eve alakult non-profit szervezet, célja: platformot biztosítani (network rendezvények szervezésével) a holland-magyar üzleti kapcsolatok ösztönzésére, információ és tapasztalatcserére.
www.huchamber.nl

Hollandiai Magyar Római Katolikus Egyházközségi Tanács

Vechtoever 7, 3555 SX Utrecht
E-mail:nickl001@planet.nl

Hollandiai Magyar Protestáns Keresztény Lelkigondozói Szolgálat

H. Tollenstraat 20, 3521 XX Utrecht
Tel./fax:             +31-(0)30-2937788

Hungharia Club 1929

Kulturális és társadalmi szervezet(éves tagsági díj 30 euró/fő)
Mijehof 248, 1106HT Amsterdam
Email: info@hungariaclub1929.nl

Kölcsey Ferenc Magyar Egyesület Alkmaar és Környéke

Van Brederodepark 5, 1862 DN Bergen (NH), tel.:             072-5818200
Email: gemake@live.nl

Magyar Fiatalok Baráti Köre

Hollandiában élő magyar fiatalok szervezete.
Email: mafi_hollandia@hotmail.com

Hollandia Mikes Kelemen Kör

Magyar ifjúsági munkaközösség (éves tagsági díj 50 euró, diákoknak 15 euró)
Suezkade 74, 2517 BX Den Haag
Email: mikes_hollandia@yahoo.com

Hollandiai Magyarok Gyülekezete

Magyar keresztényekből álló gyülekezet.
Krabbendijkestraat 520, 3084 LP Rotterdam
Email: magyar.gyulekezet@gmail.com

Amszterdami Magyar Szalon

Magyar kulturális összejövetelek.
Herengracht 470. 1017 CA Amszterdam, Goethe Intézet Amsterdam
Email: info@magyarszalon.nl

Huncare alapítvány

Itt élő és ide érkező magyarok segítésének a célja.
Soetendaalseweg 63a 3036 EL Rotterdam
Email: anita@kleinadministraties.nl

Arnhem Környéki Magyarok

Email: agi@tiscali.nl Tel.:             026-3636309      .
Email: katalinszabo@zonnet.nl Tel.:             026-3649616

 

Külföldi rendszámú gépjármű

Kedves Olvasók!

A Totalcar oldalán megjelent cikk kapcsán (http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2012/01/11/fizess_800_ezret_vagy_elarverezik_az_autod/), megkérdeztük a Hágai Nagykövetségtől, hogy kell-e félnünk ha haza megyünk holland rendszámú autóval Magyarországra. Megfognak büntetni bennünket is, mit a cikkben szereplőket? A válasz Sümeghy Gyula nagykövettől érkezett.

“Tisztelt Róth Ildikó Asszony!

Hivatkozva a 2012.január 11-én érkezett kérdésére, melyet a Totalcar weboldalon megjelent cikk apropóján a külföldi rendszámú gépjárműveket érintő vám és regisztrációs adóval kapcsolatban tett fel, a következőket válaszoljuk:

A Nemzeti Adó és Vámhatóság a cikkel kapcsolatban, a vámot és a regisztrációs adót érintően a következőkről tájékoztat:

A cikkben egy életvitelszerűen Svájcban – tehát az Európai Unión kívüli államban – élő és a cikk szerint az eljárás kezdetekor bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkező személyre vonatkozóan indult hatósági eljárás közösségi vám és általános forgalmi adó megfizetése érdekében.

A harmadik országos hatósági jelzéssel ellátott gépjárművet, mint nem közösségi árut egy a Közösségben letelepedett személy az Európai Unió bármely tagállamában (így Magyarországon is) a Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK tanácsi rendelet és a végrehajtására vonatkozó 2454/93/EGK bizottsági rendelet előírásai alapján csak rendkívül szigorú feltételek esetén használhatja. Amennyiben e feltételeknek nem teljesülnek, úgy a gépjármű után a vámot és nem közösségi adókat meg kell fizetni.

Az Európai Unió valamely tagállamának hatósági jelzésével ellátott gépjárművek (így a holland hatósági jelzéssel ellátott gépjárművek is) a közösségi vámjogszabályok rendelkezései alapján közösségi árunak minősülnek, és így azok vámjogi szempontból az Európai Unió bármely tagállamában korlátozás nélkül használhatók.

 

A Közösségi tagállam hatósági jelzésével ellátott gépjárművek esetleges magyarországi forgalomba helyezése (regisztrációja) esetén fizetendő a regisztrációs adó.

A külföldi rendszámú járművek magyarországi használatával kapcsolatban az ORFK kéri, hogy a pontos tájékozódás érdekében az érdeklődők keressék fel a http://www.police.hu/nyitooldal/cikkek/orf20110909.html weboldalt.

Az ORFK rendészeti igazgatósága arról is tájékoztat, hogy a Rendőrségen kívül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság is jogosult eljárni ezekben az ügyekben.

Üdvözlettel:
Sümeghy Gyula nagykövet”

http://www.hellonl.nl/kulfoldi-rendszamu-gepjarmu/

 

Megemlékezés az 1956-os magyar forradalomról

Megemlékezés az 1956-os magyar forradalomról
A Hollandiai Magyar Szövetség
szeretettel hív minden érdeklődőt
az 1956. évi magyar forradalom és szabadságharc
55. évfordulója megünneplésére
Időpont: 2011. október 23., vasárnap
Helyszín: Stationsplein 45, Rotterdam (a központi pályaudvar mellett)
Groothandelsgebouw, a Zalencentrum Engels nagyterme
Mind a délelőtti ökumenikus istentisztelet mind a délutáni ünnepi megemlékezés a 8. emeleti nagyteremben lesz megtartva. (Ugyanazon a helyen, ahol a forradalom 35., 40., 45. es 50. évfordulóját ünnepeltük.)

A részletes meghívó és a műsorfüzet a Szövetség honlapján olvasható, illetve letölthető:

http://www.federatio.org

UITNODIGING

DE HONGAARSE FEDERATIE IN NEDERLAND
nodigt belangstellenden uit tot het bijwonen van een
FEESTELIJE BIJEENKOMST TER GELEGENHEID VAN HET 55STE JUBILEUM VAN DE
HONGAARSE REVOLUTIE EN VRIJHEIDSSTRIJD 1956

Tijdstip: Zondag. 23 oktober 2011
Plaats: Stationsplein 45 (naast het Centraal Station) Rotterdam
Groothandelsgebouw, Grote zaal, Zalencentrum Engels
Zowel de oecumenische kerkdienst als de feestelije bijeenkomst
vindt plaats in de grote zaal op de 8ste verdieping.

Bestuur Stichting Hongaarse Federatie in Nederland
Info: federatio_hollandia@yahoo.com

Picur Rádió

A Picur Rádió 2011. március közepén indult online gyerekrádió.
A rádióban elsősorban magyar és angol nyelvű zenék, mesék, dalok, mondókák szólnak egész nap (24 órában) kiváló minőségben.
A rádió szórakozást nyújt nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőttek is megtalálhatják azokat a dalokat, melyeket gyerekként hallgattak (VUK, Moncsicsi).
Célkitűzésünk, hogy a gyermekeket megismertessük a széles zenei kínálattal, hallható nálunk klasszikus zene, népzene (Ghymes, Szalóki Ági), és olyan népszerű előadók, mint Halász Judit, és az Alma Együttes, 100 Folk Celsius, Kaláka.
Ezenkívül szerepelnek a repertoárban kevésbé ismert, de minőségi gyerekzenét képviselő előadók, mint a Napvirág Zenekar, a Mintapinty Zenekar stb.
A rádió hanganyaga folyamatosan bővül, melyet igyekszünk a hallgatók kívánságaihoz igazítani. Hallgatóink már 47 országból vannak, elsősorban az ott élő magyarok közül.

A rádió weboldalán folyamatosan játékokat hirdetünk, melyben CD-ket, zenekarok pólóit, a rádió plüssfiguráját stb. lehet megnyerni. Ezenkívül bonyolítottunk le már rajzpályázatot, meseíró-pályázatot.
A meseíró-pályázat győztesének meséje: Hajós Erika: Hogyan lett Picurka muzsikabala, novembertől hallható lesz a Picur Rádióban. Ebből egy mesesorozat is készül, melynek célja a gyerekek megismertetése a különböző érdekes hangszerekkel (az első a tilinkó lesz). A mesék a jövőben megvásárolhatóak lesznek CD formájában is.

 

Megtalálhatóak vagyunk a Facebook-on is (http://facebook.com/picurradio.gyerekradio), ahol hallgatóink értesülhetnek a rádióban történő változásokról, a friss hírekről, és rajongóinknak külön nyereményjátékokat hirdetünk.

A rádiót Szilfai Ágnes, egy kétgyermekes – egy 6 éves kislány és egy 4 éves kisfiú – anyukája működteti, akinek célja a zene megszerettetése, megismertetése a gyerekekkel, mindeközben elősegítve a nyelvtanulást is. Szeretne egy olyan rádiót működtetni, mely a szülőknek is szórakoztatást nyújt.

Remélhetőleg a rádió weboldala decemberig átalakul, melynek célja, hogy átláthatóbb , élvezhetőbb formában jelenjenek meg a különböző tartalamak. Tervezzük továbbá az oldalon a különböző dalszövegek, mondókák gyűjteményét, a youtube-on elérhető gyerekdalok összegyűjtését, a gyerekzenekarok, előadók szélesebb körű bemutatkozását, valamint a frissen megjelenő zenei anyagok bemutatását.

Sokan visszatérő hallgatóink és a vélemények, visszajelzések elolvashatóak a honlapon a rólunk írták rovatban, illetve a facebook-on is.

Határellenőrzés

Ismét lesz légi, vízi és közúti határellenőrzés a magyar-osztrák határon június 4-e és 9-e között, – közölte a Független Hírügynökséggel a Külügyminisztérium. Az ideiglenes intézkedést az osztrák hatóságok rendelték el a Világgazdasági Fórum zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Ebben az időszakban az intézkedés miatt várhatóan megnő az utazás menetideje.

Ingatlan és ingóság biztosítás

Biztosítás

Hollandiában a biztosítási fajtákat két csoportra osztják

1. Kár biztosítások – Schadeverzekering

autoverzekering – autóbiztosítás
inboedelverzekering – ingóság biztosítás
opstalverzekering – ingatlan biztosítás
aansprakelijkheidsverzekering – felelősség biztosítás
rechtsbijstandverzekering – jogi biztosítás
zorgverzekering – egészségügyi biztosítás

2. „Pénz” biztosítások – Sommenverzekering

levensverzekering – éltebiztosítás

Most bővebben az ingatlan és ingóság biztosításról írunk

Ingatlan biztosítás – opstalverzekering
Abban az esetben ha a lakást ingatlanközvetítőtől béreljük nagy valószínűséggel már az ingatlan biztosítva van. Úgy gondolom senki nem kockáztat, hogy kiadja a házát és azt valami kár éri, például leég vagy bármi baj lesz benne és ház nélkül marad.
Viszont ha saját egyedülálló lakást (családi ház) vettünk akkor az ingatlan biztosításról nekünk kell gondoskodni, hacsak valami káresemény után nem szeretnénk az utcára költözni. (pl. egy tűz)
Mikor biztosítást kötünk, olvassuk figyelmesen végig, hogy mit ajánlanak, mivel van olyan biztosító ahol a tűzkár, vagy üvegtörés benne foglaltatik az alapbiztosításba, van ahol plusz pénzt kell érte fizetni.
Viszont ha társasházban veszünk apartmant, akkor a társasházi szerződésben bennfoglaltatik, hogy a ház be van biztosítva vagy sem. Az esetek nagy részében a társasháznak van közös ingatlan biztosítása.

Ingóság biztosítás – inboedelverzekering

Akár bérlünk, akár saját házzal rendelkezünk az ingóság biztosítása a mi feladatunk, felelősségünk. Ha bármi történik a házzal, ha nincs ingóság biztosításunk, akkor nem marad semmink. (pl. egy tűz után)
Az ingóságba beletartozik minden, ami a házban található. Ha különleges tárgyaink vannak, régiségek, értékes ékszerek, stb. arra külön biztosítást kell kötni.
Ingóságnak számít pl. a kisméretű háziállat (macska), kerékpár, robogó, kertészeti kisgépek. Nem tarozik az ingóság körébe a pénz, az értékpapírok, üzleti iratok. (vagyis ha ez megsemmisül és nincs rá külön biztosítás kötve, akkor nem kaphatunk kárpótlást.
Minden ingóságnak van egy maximális értéke, amit a biztosító kár esetén megtérít. Például, elektromos cikkeknél 12500 euró. Ha ennél többel rendelkezünk, akkor ezt külön jelezni kell, így valamivel magasabb is lesz a biztosítási költség.

Munkavállalás

2007. május 1-jén megnyíltak a határok az Európai Unióba 2004-ben belépett országok munkavállalói számára, ami azt jelenti, hogy Hollandia nem alkalmaz munkaerő-piaci korlátozásokat Magyarország állampolgáraival szemben.
Mivel Hollandiát is elérte a gazdasági válság, így a munkaerőpiacon szigorításokat vezettek be, védve a holland állampolgárokat. Konkrétan, pár évvel ezelőtt nyelvtudás nélkül is lehetett munkát találni, napjainkban viszont legtöbb helyen kérik legalább a holland nyelv alapszintű ismeretét. Aki nyelvtudás nélkül talál munkát, hívhatjuk nyugodtan mázlistának.
Munkakeresésünk formája attól függ, hogy milyen munkakört tűztünk ki magunknak.
Ha olyan munkát szeretnénk végezni, amihez nem kell túl sok iskolai végzetség (ez nem jelenti azt, hogy nekünk nincs, csupán lehet, hogy nem beszéljük a holland nyelvet annyira, hogy komolyabb pozíciót megpályázzunk) célszerű munkaközvetítő cégeket felkeresni (uitzendbureau) Ezek valójában munkaerő-kölcsönző cégek, vagyis a munkaszerződést nem közvetlenül a munkaadóval kötjük, hanem a munkaközvetítővel. Ennek hátránya, hogy ezek a közvetítők semmi biztosat nem ígérnek. Ha van munka behívnak, ha nincs, akkor meg hoppon maradunk. Viszont kezdetnek nem rossz, mert lehet, az általunk végzett munka minősége annyira megtetszik a munkaadónak, hogy közvetlen alkalmaz majd minket.
Senki ne gondolja azt, hogy besétál egy ilyen közvetítőbe és tárt karokkal fogják fogadni és egyből válogathat a jobbnál jobb munkák közt. Sajnos, a munkalehetőségért itt is meg kell dolgozni. De ne adjuk fel a reményt, ha épp munkát keresünk! Járjunk a nyakukra, mert előbb-utóbb elegük lesz belőlünk és kapunk valami munkát. Illetve célszerű nyitott szemmel is járni, mivel üzletek, éttermek, cégek ajtaján, ablakán néha feltűnik egy-egy álláshirdetés. Ha nem, hát ne szégyelljünk bemenni akár a vendéglőkbe vagy szállodákba és megkérdezni, nincs-e véletlenül munkaerőre szükség. Szokták mondani, próba szerencse. Pl. tavasszal a Kom in de Kas rendezvényen minden egyes alkalommal ki van plakátozva valamelyik üvegházra, hogy munkaerőt keresnek.

Ha viszont komolyabb pozícióra pályázunk, akkor már nem ilyen egyszerű a dolgunk. Ebben az esetben pl. célszerű önéletrajzunkat profin megírni és beadni fejvadász cégeknek. Ha hiányszakmánk van (mint informatikus pl.), pillanatok alatt találnak munkát. Itt már állásinterjúra kell menni, ahová célszerű felkészülni profi módon. Ezek az interjúk általában több fordulósak szoktak lenni. Ha profik vagyunk és magabiztosak, eljutunk az utolsó fordulóig, és akkor mienk a munka.
A magyar egyetemek elismert diplomás embereket engednek a nagyvilágba. Ne érezzük magunkat kevesebbnek azért mert magyarok vagyunk. Legyünk magabiztosak és tudjuk, hogy mit akarunk, akkor el fogjuk érni!

Sok szerencsét és sikert kívánunk a munkakeresésben!

Weboldalunkon továbbra is segítségképpen folyamatosan tesszük fel az álláshirdetéseket, ezzel is segítve az olvasóinkat.

Néhány munkaerő-közvetítő cég:

Monsterboard (ide célszerű feltölteni az önéletrajzokat, sok munkaadó innen válogat)

Flexwerk

Euromunka

Workmania

Holland munkaközvetítők gyűjtője

Munka? Gyerek?

Az egyik legnagyobb különbség hazánk és Hollandia között, a gyermeknevelés és munkavállalás viszonyának megítélésében rejlik. Míg a magyar anyukák és a közfelfogás azt támogatja, hogy az anya maradjon a gyermekek mellett a lehető legtovább – és itt gondolunk évekre–, a hollandok úgy gondolják, hogy a gyermek és a munka az élet része, ha valaki úgy dönt, hogy gyermeket vállal és közben dolgozni is akar, akkor bizony nehéz feladattal kell megbirkóznia. Hollandiában nincsen sem gyes, sem gyed és az anyák nem maradnak évekig otthon a gyermekekkel szülési szabadság címszó alatt.

A szülési szabadság

A szülési szabadság hivatalosan, normál esetben tizenhat hét. Ebből a tizenhat hétből négy hetet köteles a leendő anyuka a szülés várható időpontja előtt kivenni. Ez azt jelenti, hogy ha baba egészséges, a friss anyukának 12 hét után már vissza kell mennie dolgozni. A szülési szabadság ideje alatt a kismamát végig a fizetésének a teljes összege illeti meg, amit nem a munkaadó, hanem az UWV utal ki. Ha valaki szeretne ezen idő eltelte után is otthon maradni a kisbabával, akkor a munkaadóval kell megegyezni. Ilyenkor lehetőség van a szabadnapok felhasználására, illetve fizetetés nélküli szabadság igénybevételére, de ha a baba beteg, annak elbírására más kategóriába esik. A legtöbb anyuka a kezdetekben csak részmunkaidőben megy dolgozni, nagyon kevés azoknak a száma, akik a három hónap után teljes munkaidőben állnak munkába ismét. Jelenleg a Hollandiában élő anyukák 67% dolgozik a teljes munkaidőt jelentő 39 óránál kevesebbet hetente. Ha valaki kevesebbet szeretne dolgozni majd a szülési szabadságot követően, akkor arról négy hónappal hamarabb köteles a munkaadóval tárgyalni, vagyis még a szülési szabadság megkezdése előtt tisztázni kell, hogy milyen részmunkaidős lehetőségek vannak. A munkahelyek nagyon toleránsak az anyukákkal szemben, és szinte mindenhol van lehetősség arra, hogy a baba kilenc hónapos koráig az édesanya éljen a plusz munkaközi szünetek jogával, és az anyatejet egy mellszívó készülék segítségével lefejje a babának.
Ha beteg a gyerek A gondozó szülőnek viszonylag sok joga és nagy szabadsága van. Ha a gyermek beteg, ez a szülő otthon maradhat. Ha a gyermekünk csak könnyebben beteg, esetleg fertőző betegsége van és otthon kell maradnunk vele, akkor e rövid ideig tartó gondozás céljából maximum a heti munkaórák dupláját vehetjük igénybe. Vagyis, ha valaki heti 24 órás munkaidőben dolgozik, akkor ez összesen 48 órát jelent. Ezek az órák pluszban adódnak hozzá az éves rendes szabadsághoz. Abban az esetben, ha gyermeknek komolyabb betegsége van, esetleg hosszabb ideig tartó gondozást igényel, több óra áll rendelkezésére a gondozó szülőnek. Ilyenkor 12 héttel, vagy a heti munkaórák felének tizenkét hónapra számított összegével tudunk gazdálkodni. Ha valaki heti 40 órát dolgozik, akkor összesen 240 óra jár egy évben. Mindkét esetben a fizetésünknek legalább a hetven százalékát megkapjuk. A gyerekek elhelyezésének három leginkább elterjedt módja: a kinderopvang (bölcsőde), gastouder (otthon kialakított gyermekmegőrző) és a nagyszülők. A bölcsődébe és gastouderhez adott gyerekek után jár támogatás az adóhivatal részéről. A támogatásra való jogosultság feltételeit, minden január elsején teszi közzé az adóhivatal. Összege a felvigyázás órabérétől és a család összbevételétől függ. Általánosságban elmondhatjuk azonban, hogy hetven és nyolcvan százalék között ítélik meg a támogatás összegét. A bölcsőde és a gastouderek közötti különbséggel egy későbbi számunkban részletesebben is foglalkozunk majd.

Bölcsődei támogatások

Ahhoz, hogy a kép teljes legyen a hollandiai gyermekgondozást tekintve beszélnünk kell még egy igen fontos tényezőről. Igen, természetesen a pénzről. Sajnos a pénz fontos szerepet játszhat a Hollandiában élő családok döntésében, amikor a különböző kinderopvangok között vagy egyáltalán a kinderopvang használatát illetően mérlegelnek.
Segítség képen leírjuk a jelenlegi helyzetet, ami 2011-ben érvényes, majd röviden vázoljuk a tervezett változásokat 2012-től. Az információkat a minisztérium bocsájtotta rendelkezésünkre, azzal a megjegyzéssel hogy a Belasting a végleges számokat csak november végén hozza nyilvánosságra..

Kinderopvangtoeslag 2011

Ki kaphat:
 egyedülálló szülő
 dolgozó szülők, (rész és teljes munkaidő). Vállalkozóknak, csak akkor van joguk a támogatásra, ha Belastingdiesnt elismeri őket, mint ondernemer. Ehhez az szükséges, hogy heti szinten legalább 25 órát dolgozzanak a vállalkozásban és ez legyen a főállásuk.
 a minisztérium által elismert oktatási intézmények tanulói. Az otthon végezhető tanulmányok, mint LOI vagy NTI nem esnek bele ebbe a kategóriába még akkor sem, ha a képzés végén elismert diplomát adnak
 inburgering képzésben részvevő szülő
 reintegrációs projektben részvevő szülő
Ahhoz, hogy a támogatást megítéljék mindkét szülőnek bele kell tartoznia valamelyik fennebbi kategóriába.
Feltételek
 a minisztériumnál elismert kinderopvang vagy gastouder
 a kinderopvang árát a szülők fizetik
 a gyermek lakcíme meg kell, hogy egyezzen a kérelmezőével
 holland állampolgárság, vagy érvényes tartózkodási engedély

A támogatás összege a család összjövedelmétől függ. A támogatás az összeg 33 % és 92 %-a között mozog. A legmagasabb összeget azok a családok kapják, ahol az éves bevétel nem éri el a 18.100 eurót. A második gyermek után magasabb összeget állapít meg a Belasting. A különböző kinderopvangok különböző tarifákat állapítanak meg. A nagy eltérések elkerülése érdekében az adóhivatal megállapított maximum óradíjakat. A kinderdaverblijf maximum óra díja 6,36 euró és 5,09 euró a gastouder esetében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például a kinderopvang díja 7 euró óránként, akkor a 6,36 euró kifizeti az adóhivatal, de a fenn maradó 1,64 eurót nekünk kell kifizetni. A támogatást minden hónap 20-án utalja az adóhivatal, és mindig egy hónappal előre. Tehát a januári hónapra szóló támogatást, december 20-án kapják meg az arra jogosultak.

Kinderopvang 2012

A jelenlegi kormány a kinderopvang támogatás teljes átszabásával igen nagy változásokat léptet életbe a következő évtől.
Jelenleg kétszer annyi gyermek jár a különböző intézményekbe, mint öt évvel ezelőtt, a felvett támogatások összege azonban megháromszorozódott. Az ország jelenlegi gazdasági helyzete miatt szükséges, hogy a kormány megszorításokat vezessen be, itt is.
A feltételekben jelenleg nem terveznek változást, így a fenti felsorolás ide is érvényes, akár csak a feltételek.
A legnagyobb változás a térített órák számát illeti. Az év végéig érvényben lévő törvény nem szabja meg, hogy heti hány órát kérhetünk támogatást. Ha valaki 20 órát dolgozik, és a gyermek heti 40 órát jár bölcsődébe, akkor a heti 40 órára igényelhetjük vissza az összeget. Sőt ha valaki az év első három hónapjában dolgozott, majd elvesztette a munkahelyét, a jogot nem vesztette el a támogatásra, ha a gyermek továbbra is látogatja az intézményt.
Nem nehéz belátni, hogy ez milyen mértékű plusz kiadást jelentett az államnak.
2012-től azonban maximum a munkaszerződésben szereplő órák 140%-ra kérhetünk támogatást. Tehát ha valaki heti 20 órát dolgozik, akkor heti 28 órát fog a belasting számukra megítélni. Mivel a legtöbben, a munkahelyükhöz közel eső, maximum 10 kilométeren belül elhelyezkedő kindropvangot választanak, így a tervezet szerint a plusz negyven százalék a szülőknek a munkahelyre, illetve a visszaútra elegendő időtartomány.
A következő évben azoknak a családoknak, akiknek az összjövedelme nem éri el a 18.500.-eurót a jelenlegi 8% helyett 42,6%-t kell majd fizetniük. A következő évtől maximum 57,4%-t igényelhetünk vissza és azt is csak a bejelentett munkaórák függvényében. Ahol pedig a család éves jövedelme eléri a 105.000 eurót az adóhivatal 0% támogatást ad.
A második gyermek esetében továbbra is magasabb a támogatás százaléka és soha nem lehet 0 euró. Ilyenkor 60 és 33,7% között mozog havonta a család számlájára érkező támogatás.
A megállapított órabérek pedig maradnak a 2011-ben leírtak szerint.

Az általános iskola

Általános iskola – Basisonderwijs

Az ábrán a holland iskolarendszer látható, ami elsőre bonyolultnak tűnik, de valójában nem az. Ehhez nyújtunk, most segítséget. Első sorban az általános iskolát mutatjuk be.
Az általános iskola itt is 8 év, csupán a korhatárok másak. 4-12éves korig általános iskolás egy gyerek.
A gyereket 2,5-3 évesen legkésőbb célszerű beíratni az iskolába.
Ehhez szükséges iratok, a gyerek BSN száma valamint a háziorvosának a neve.
Az iskola 5 éves kortól kötelező, viszont nagyon sok szülő már 4 évesen iskolába adja a csemetéjét, mivel 4 és 5 év közt nincs olyan intézmény, amely befogadná a gyereket.
Többféle iskola közül választhat a szülő. Az iskolák nagy része magániskola. Ezek többsége vallási iskola, és különböző tanítási elveket követő iskolák, mint pl. Waldorf, illetve speciális iskolák a nehezen tanuló, kezelhető gyerekek számára. A másik típus az állami iskola. Az iskolák nagy része kis létszámú, legtöbb csoportból egy iskolában csak egy-egy van.
A magániskolákban tandíjat kell fizetni, míg az állami iskola ingyenes. A tandíj iskolánként változik, de nem túl magas 25-30 euró körül mozog egy évre, amiért a gyerek kap könyveket, füzeteket, írószert. Van még egy nagyobb költség az év folyamán, ez az osztálykirándulás.

Az általános iskola 8 csoportból áll.

1 -2 csoport – alapképzés (onderbouw) 4-6 évesek számára. Az 1. csoport az első év az iskolában. Amikor a gyerek betölti a 4 évet, másnaptól mehet iskolába. Ez nem iskola évhez van kötve, hanem életkorhoz. (ha októberben lesz 4 éves, akkor októberben kezdi az iskolát). Ebben a csoportban inkább óvodára jellemző foglalkozás folyik. Megismerik a számokat, rajzolnak stb. 
3 – 5 csoport – középképzés (middenbouw) 6-9 évesek részére. Ezekben a csoportokban már elkezdenek tanulni, 100-as számkörben összeadnak, kivonnak, szoroznak, tanulnak írni és olvasni. Illetve már az 5. csoportban lesznek különböző tantárgyak, mint biológia, fizika stb. 
6 – 8 csoport – felsőképzés (bovenbouw) 9-12 évesek részére Sok iskolában már elkezdték a 7. csoportban egy idegen nyelv oktatását, konkrétan angolra tanítanak. A 8. csoport a legfontosabb mivel ekkor írják meg a gyerekek a CITO dolgozatot (általában februárban), ami alapján dől el a tovább tanulása. Ez egy összefoglaló országos központi dolgozat, amit több napon keresztül írnak. Ezen dolgozat elért pontjai alapján sorolják be a következő iskola típusba.

Az iskolaidő iskolánként eltérhet, de nagy általánosságban megegyezik.
Az oktatás 8.30 órakor kezdődik, majd 12 óráig tart. Legtöbb iskolában ilyenkor a gyereket haza engedik, de vannak iskolák, ahol az ebédszünetet a gyerek az iskolában tölti és kap „ebédet” az iskolától. Majd 14.15 órára kell vissza érkezni az iskolába és 15.15 óráig van tanítás. Az alsó csoportokban néha rövidebb a tanítási idő. A héten van egy nap, amikor rövidített nap van, ami azt jelenti, hogy ebéd után nem kell visszamenni az iskolába.

Ha a szülő csak hamarabb tudja vinni az iskolába a gyereket, vagy ebédidőben nem tudja haza vinni, illetve délután nem tud érte menni, az iskolában van megőrzési lehetőség, amiért fizetni kell.

Házasságkötés

Ha kiszeretnénk mondani a boldogító igent, milyen papírokra van szükségünk.
A házasságkötéshez szükséges engedélyek beszerzésének feltételei országonként változnak. Ezért érdemes a kiszemelt időpont előtt jóval megérdeklődni, hogy milyen papírokat kell beszereznünk. Abban az esetben, ha Hollandiában szeretnék házasságot kötni, és a felek egyike, esetleg mindketten magyarok, akkor a következő papírokat kell beszerezniük:
 nemzetközi anyakönyvi kivonat Apostille pecséttel
 családi állapot igazolás Apostille pecséttel Magyarországról, egy hiteles holland fordító által lefordítva
 személyazonosság igazolására alkalmas okmány (útlevél)
 egy okirat, amely igazolja, hogy a felek a magyar törvények értelmében házasságot köthetnek, szintén hiteles holland fordítás szükséges. A hiteles fordítók listáját megtaláljátok a Federáció honlapján. http://www.federatio.org/translators.html
Hollandiában engedélyezett az azonos neműek házassága is. Ehhez szükséges, hogy legalább, az egyik partner holland állampolgár legyen, vagy érvényes letelepedési engedéllyel rendelkezzen. A házasságkötés pillanatától vagyonközösség van, ha valaki ezt szeretné elkerülni, akkor érdemes a vagyoni helyzetről egy házassági szerződést kötni.
A szertartás ára és időpontja önkormányzatokén változik. Nem számít azonban kirívónak, ha valaki hétköznap, esetleg reggel, vagy éppen egy kisebb irodában fogad örök hűséget, két tanú jelenlétében.

Ha valaki Magyarországon szeretne házasságot kötni holland partnerével, sajnos nehezebb dolga lesz. Ahhoz, hogy otthon bejelentkezhessünk az általunk kiválasztott anyakönyvi hivatalba, szükségünk lesz a párunk anyakönyvi kivonatára, családi állapot igazolására, illetve egy a lakóhelyéhez tartozó önkormányzat általi igazolásra, miszerint, a holland törvények engedélyezik egy magyar és egy holland állampolgár házasságkötését.
Ahhoz azonban, hogy ezt az engedélyt megkapjuk szükségünk lesz a fent említett három okiratra, jelesen:
 nemzetközi anyakönyvi kivonat Apostille pecséttel
 családi állapot igazolás Apostille pecséttel Magyarországról, egy hiteles holland fordító által lefordítva
 személyazonosság igazolására alkalmas okmány (útlevél)
 egy okirat, amely igazolja, hogy a felek a magyar törvények értelmében házasságot köthetnek.
Nagyon fontos tudnunk, hogy a papíroknak érvényeseknek kell lenniük a bejelentkezés és a házasságkötés pillanatában is,vagyis a holland önkormányzat által a rendelkezésünkre bocsájtott igazolás kézhezvétele és a szertartás időpontja között maximum 6 hónap telhet el. A magyar hatóságok azonban csakis az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda által fordított dokumentumokat fogadja el. Az OFFI → azonban harminc napos határidővel dolgozik és a gyorsított eljárás díja pedig igen magas.

Ügyintézés – A betegbiztosításról – Zorgverzekering

 

Kell biztosítást kötni vagy nem kell, ez itt a nagy kérdés. Kell is, meg nem is. Hogy mitől függ? Ki milyen státuszban tartózkodik Hollandiában és mennyi időre marad. A lényeg, egy személy csak egy országban rendelkezhet társadalombiztosítással, nem lehet senki egyszerre két tagállamban biztosított. Viszont egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi (egy jogállam elve), kizárólag ott köteles járulékfizetésre, és abban a tagállamban lehet biztosított. 
1. Ha valaki dolgozni jön hosszú időre (több mint 2 év) Abban az esetben, ha valaki dolgozni jön Hollandiába, akár van bejelentett lakcíme akár nincs, betegbiztosítást kötelező kötnie. A bejelentkezéstől, illetve ha nincs bejelentett lakcíme a munkakezdés napjától 4 hónapon belül biztosítást kell kötni. Ez nem jelenti azt, hogy 4 hónap biztosítási díjat meg tudunk spórolni. Legtöbb biztosító visszamenőleg kiszámlázza a havidíjat. Az OEP felé a magyar járulékfizetést le kell mondani, valamint be kell jelenteni, hogy egy másik tagállamban rendelkezünk biztosítással. Erre 15 napunk van az új biztosítás megkötésétől. Ezt elég levélben jelezni. A nyomtatvány letölthető a következő oldalról → . Itt lehet tájékozódni arról is, hogy milyen egyéb papírok bemutatása szükséges még. Míg Hollandiában vagyunk biztosítva, addig a magyar TAJ kártyánk ideiglenesen érvénytelenítésre kerül. Ha családtagok (házastárs, kiskorú gyerek, nagykorú eltartott gyerek) is velünk utaznak, Hollandiában ugyanúgy kötelező nekik is biztosítást kötni. A biztosítást megköthetjük magunk, vagy a cég aki alkalmaz. Legtöbb esetben a nagy cégeknek kollektív szerződésük van a biztosítóval, így némi kedvezményt is kaphatunk. Jó tanács. Az állásinterjún mikor eljutunk arra a pontra hogy fizetés, célszerű rákérdezni a biztosításra is. Nagyon sok cég az alapbiztosítást fizeti, nem csak az alkalmazottnak, hanem annak családtagjainak is. 
2. Ha valaki dolgozni jön, de kevesebb mint 2 évre(kiküldetés) Kiküldetésünket a A1 jelű nyomtatvánnyal tudjuk igazolni(régen E101) amelyet a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve állít ki. Ebben az esetben nem kötelező holland egészségbiztosítást kötni, hanem Magyarországon fizetjük továbbra is a TB járulékokat. 
3. Ha valaki tanulni jön Hollandiába Abban az esetben, ha valaki tanulni jön ki Hollandiába S1 jelű nyomtatvánnyal tudja igazolni (régebb E106). Ebben az esetben, Hollandiában nem kell egészségbiztosítást kötni, elég ha Magyarországon van biztosítása. Viszont ha tanulmányaink mellett munkát is vállalunk, akkor már kötelező a holland egészségügyi biztosítás, még akkor is, ha Magyarországon biztosítva vagyunk.
Mit kell tudni a holland egészségbiztosításról:
Mielőtt biztosítást kötnénk, célszerű körbenézni a kínálati piacon. Minden biztosító kínál egy alapcsomagot, aminek tartalma minden biztosítónál ugyanaz, ezt a kormány határozza meg egységesen. Annak ellenére, hogy a csomag tartalma egységes, árban még sem mutatkozik ez meg. Akár több tíz euró eltérés is lehet biztosító és biztosító közt. Ára várhatóan 80-120 euró közt mozog. Az alap csomag mellett még köthetünk kiegészítő biztosításokat is, egészségi állapotunknak megfelelően. Ez már minden biztosítónál más és más, hogy mit tesz bele egyes csomagokba. Amit biztos, hogy nem tartalmaz a biztosításunk bármilyen csomagot is válaszunk, az a fogászati ellátás. Erre külön biztosítást kell kötnünk. Ezen belül is vannak csomagok, ami szolgáltatásban és árban eltér egymástól. Hiába fizetjük a havi díjat, nem dőlhetünk hátra nyugodtan, hogy ez is el van intézve, ugyanis van egy úgynevezett önrész ami 2011-ben 170 euró. Ami azt jelenti, hogy ha orvoshoz megyünk és pl. gyógyszert ír fel, vagy netán elküld más vizsgálatokra is, hiába fedezné a biztosításunk, mert benne van a csomagban, a 170 euróig levő részt ki kell fizetnünk. Pl. gyógyszer ír fel az orvos, ami 60 euró plusz, elküld még laborba ami 250 euró (nem ennyibe kerül, ez csak egy fiktív szám). Ez összesen 310 euró lenne. Ebből 170 eurót mi fizetünk, a többit a biztosító, ha jogosnak ítéli meg. Az önrész 2012-ben már 210 euró lesz. Tudni kell, hogy egy biztosított egy évben csak és kizárólag egyszer válthat a biztosítónál csomagot is, ami adott év január 1-én van. Az éves fizetés nem haladja meg a 33743 eurót, házastársak esetén az együttes kereset az 50000 eurót, úgynevezett biztosítási pótlékot (Zorgtoeslag) lehet kérni az adóhivatal pótlekezelő osztályán. Biztosítási kérdésekben ajánljuk a következő telefonszámot mindenki figyelmébe, ha kérdésed van, felteheted nyugodtan (hollandul): 0800 64 64 644. Ha valaki nem tud hollandul és nem bír eligazodni a biztosítok közt, ajánljuk figyelmébe a következőt, ahol a biztosított magyar nyelven is tudd információkhoz jutni, illetve a nyomtatványt is magyarul kell kitölteni, viszont nem garantáljuk, hogy a legolcsóbb a piacon. http://www.hollandzorg.nl/

Ügyintézés – BSN és SOFI szám BSN és SOFI szám

Néha a fórumokon elképesztő viták folynak, hogy most akkor BSN vagy SOFI szám.
2007. november 26-án vezették be a BSN számot Hollandiában, előtte csak SOFI szám létezett.
BSN – Burger Service Nummer
SOFI – Nummer- Sociaal-Fiscaal-Nummer

Pillanatnyilag mindkét szám létezik és mindkettő egyedi személyi számot takar (köznyelven adószám), mégis van a kettő közt különbség.

Ki kaphat és kinek van BSN száma?
– Minden olyan személy, akinek Hollandiában hivatalosan bejelentett lakcíme van BSN számmal rendelkezik.
A BSN számot az első hivatalos önkormányzaton való bejelentkezésnél kapja meg mindenki. Ha valaki úgy dönt, hogy Hollandiában szeretne élni, akkor az adott lakhelynek megfelelő önkormányzaton be kell jelentkeznie.
Ehhez szükséges iratok :
– érvényes útlevél vagy személyigazolvány (EU tagországból kell lennie), jogosítványt ebben az esetben nem fogadnak el
– munkaszerződés vagy megélhetést igazoló papír (pl. ha házastárs nem dolgozik elég az egyik fél munkaszerződése, amivel igazolja, hogy házastársát eltartja)
– lakhatást igazoló papír, ha béreljük a lakást, akkor bérleti szerződés, ha saját tulajdonunkban van, akkor igazolás a tulajdon jogról
– 6 hónapnál nem régebbi, apostillel ellátott anyakönyvi kivonat
– házastársak esetén, 6 hónapnál nem régebbi, apostillel ellátott házassági anyakönyvi kivonat
Ezen iratok felmutatásának elkérése önkormányzatonként, sőt akár ügyintézőként is eltérhet, viszont ne lepődjünk meg, ha kérik, mivel ez a hivatalos eljárás.

Ki kaphat és kinek van SOFI száma?

- Minden olyan személy, aki nincs hivatalosan bejelentkezve Hollandiában, de adót kell fizetnie SOFI számot kell kérnie. Vagyis nem kell rendelkezni holland lakcímmel elég a magyar is.
A SOFI számot a tartózkodási helyhez legközelebb eső adóhivatalban kell megkérni. Első körben egy időpontot kell kérni a 0800 0543 telefonszámon.

A megbeszélésre, ami kb. 10 perc vidd magaddal:
– érvényes útlevél vagy személyigazolvány
– magyar lakcímkártya
Egy nyomtatványt kell kitölteni (amely legtöbb adóhivatalban magyar fordításban is megtalálható, vagyis könnyű kitölteni), melynek alapján majd megadják a SOFI számot.
Amint valaki hivatalosan bejelentkezik holland lakcímre a SOFI szám automatikusan átváltozik BSN számra.
Ezen a linken meg tudjátok keresni a lakhelyetekhez tarozó Belasting irodát:Belastingkantoren →

Fontos különbség a BSN és SOFI szám közt:

Mindkét számot az adóhivatal bocsátja ki és továbbítja az önkormányzatnak.
A BSN szám bármilyen kormányzati szerv által elismert és bárhol használható. A SOFI-számot azonban csak azok a szervek fogadhatják el, amelyek erre törvény által jogosultak.

Ha már rendelkezzük BSN számmal akkor célszerű az IND hivatalba is bejelentkezni, ahova előzetesen időpontot kell kérni 09001234561 telefonszámon. Itt majd részletesen elmondják milyen papírra lesz szükségünk, majd kapunk egy „pecsétet” (ami valójában egy matrica) az útlevelünkbe. Ez nem kötelező, de nagyon ajánlott mivel vannak olyan szervek akik kérhetik, pl. a határon, bankszámlanyitásnál stb.

Lakásbérlés

Hollandiában az emberek kb. 60 %-a albérletben lakik. Aki itt él, már tapasztalta, hogy jó albérletet találni gyorsan, szinte lehetetlen küldetés. Magyarországról albérletet találni lehetetlenség, akinek sikerült, az olyan mint a fehér holló.
Lakáshoz négyféle képen juthatunk Hollandiában.
1. Bérlünk ingatlanközvetítőtől
2. Bérlünk magánszemélytől
3. Megpályázunk egy állami lakást
4. Vásárolunk magunknak egy lakást
5. Munkásszálló

A legelterjedtebb, hogy ingatlanközvetítőtől bérelnek az emberek. Sajnos, a külföldiekkel nagyon nehezen állnak szóba a közvetítők. Ha mégis szerencsénk van, és megtaláljuk a számunkra megfelelő ingatlant, mire kell felkészülnünk?

Általában az ingatlanokat „csupaszon” adják ki, ami azt jelenti, hogy nekünk kell padlózatról gondoskodni, falakat ízlésünk szerint átfesteni, bebútorozni. Legtöbb esetben csak konyhabútor van benne, illetve a fürdőszoba használható. Mikor távozunk az ingatlanból, ugyanilyen állapotban kell visszaszolgáltatni is, „csupaszon”.
Bérelhetünk szobát, stúdiólakást, apartmant, sorházat. Egy szoba ára kb. 300 euro körül van, egy sorházé 700-1300, attól függ, hol van és mekkora.
A bérlésnek első alkalommal van egy egyszeri nagyobb költsége. A bérleti díj háromszorosát kell befizetnünk. 1. a bérleti díj, 2. a kaució (amit vissza kaphatunk mikor kiköltöztünk, de általában mindig találnak valamit, ami nem jó nekik, és levonnak belőle), 3. a közvetítő díja, amit soha nem látunk viszont.
Ezenfelül az albérletnek vannak havi kiadásai, amelyek nincsenek benne a havidíjban. Ilyen a rezsi, az internet, kábel tv, stb.

Előnyei ha ingatlanközvetítőtől bérlünk:
Bármit, ami elromlik a házban és a ház része, azonnal javíttatnak a saját költségükön.
Nem tudják felmondani a szerződést egyik napról a másikra. Általában egy évre vagy félévre kötik a szerződéseket.
Megbízható ingatlanközvetítők:
http://www.vesteda.com/
http://www.funda.nl/huur/

Ha magánszemélytől bérelünk lakást vagy szobát, vannak előnyei, meg hátrányai is. Előnye, hogy nem kell első körben egy hatalmas összeget befizetni, csak egyhavi díjat. Legtöbb esetben a ház vagy a szoba be van már rendezve. Nem nagyon szól bele, hogy egy házba hány ember költözik be, viszont bejelentkezni csak törvényileg előírt személyszám tudd. Hátránya, hogy bármit ami elromlik , nekünk kell saját pénzen megjavíttatni. Magánszemélytől való bérlés esetén figyeljünk oda a szerződés aláírásakor, hogy inclusive vagy exclusive a szerződés. Inclusive esetén a bérleti díjban benne van már a rezsiköltség is, exclusive estén viszont még külön fizetni kell. Másik hátulütője ennek az albérletformának, hogy a tulaj előzetes bejelentés után bármikor felmondhatja a szerződést, és az utcán találjuk magunkat.
Magánszemélytől itt bérelhetünk:
http://www.kamertje.nl/
http://www.marktplaats.nl/
http://www.directwonen.nl/
http://kamernet.nl/
http://www.huisvoormij.nl/huurwoning-per-plaats.php
Nagy szerencsével megpályázhatunk állami lakást is. Ennek feltétele, hogy már Hollandiában kell laknod, bejelentett lakcímmel kell rendelkezned. Előnye az állami lakásoknak, hogy bérleti díjuk nagyon alacsony, viszont hátránya, hogy nem tudod megválogatni a szomszédjaidat. Mikor megüresedik egy ilyen lakás, a listán szereplő első embernek felajánlják, célszerű elfogadni.

Minden albérletre úgynevezett állami támogatást (huurtoeslag) lehet kérni, amennyiben megfelel az alábbi feltételeknek:
A lakás bérleti díja nem haladja meg havi szinten a 652€.
Ha fiatalabb vagy 23 évesnél, akkor ez az összeg 361€.
A havi bruttó bevételed nem lehet magasabb mint havi 1660€.
Ha partnerrel élsz, akkor ennek összege nem lehet magasabb 2255€-nál.
Csak szobabérlés esetén nem kérhető a támogatás.

Bővebb információ az alábbi oldalon, itt lehet formanyomtatványt is kérni.
http://www.toeslagen.nl/

Ennek igénylésében tud segíteni az
AK-Administraties
Soetendaalseweg 63A
3036EL Rotterdam
Telefon: 06-1730 8363

Rotterdam Blaak piac


From Rotterdam Blaak piac (2011.10.13), posted by on 10/13/2011 (13 items)

Kinderdijk szélmalmok


From Kinderdijk szélmalmok (2011.09.26), posted by on 9/26/2011 (10 items)

 

Magyar Néptáncegyüttesek Fesztiválja 2012. október 20-23.

Magyar Néptáncegyüttesek Fesztiválja
2012. október 20-23.
Szeged – Ópusztaszer – Csongrád

A Múzsa Művészeti Egyesület – több civil szervezet és önkormányzat támogatásával – nemzeti ünnepünk alkalmából fesztiválra hívja a határainkon túli magyar néptáncegyütteseket.

A kárpát-medencei magyarság művészeti csoportjain kívül egész Európából és a tengerentúlról is várjuk a magyar néptáncosokat.
A négynapos program során a fellépések, táncházak mellett lehetőség nyílik egymás tevékenységének megismerésére, tapasztalatszerzésre, kapcsolatok kialakítására – többek között magyarországi tánccsoportokkal.
A szakmai programok keretében előadások, bemutatók, tánctanítások várják az érdeklődőket.
A programban szerepel szegedi városnézés, az ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark megtekintése, kézműves vásár, népi kézműves foglalkozásokon való részvétel, ismerkedés a jellegzetes alföldi ételekkel és a vidék kitűnő boraival.

Mivel a fesztivál keretén belül lesznek táncházak, tánctanítások, szakmai előadások, a fellépő együttesek mellett várjuk a magyar néptánc iránt érdeklődők jelentkezését is.

Az együttesek szállása Csongrád megye szállodáiban és kollégiumaiban lesz.

A csoportok érkezése: október 20-án 12 óráig
Hazautazás: október 23-án ebéd után

Lehetőség van hosszabb magyarországi tartózkodásra is, ennek intézését – szállás, étkezés, programok, igény szerint fellépések – a fesztivál szervezői végzik.

A fesztivál részvételi díja:

Kollégiumi szállás (3-5 ágyas szobák) esetén 80 euro/fő
3 *-os szállodai elhelyezés esetén 130 euro/fő

A részvételi díj tartalmazza:

- 3 éjszakai szállás
- napi háromszori étkezés
- a fesztivál programjain való részvétel – fellépések (10-30’), táncházak,
szakmai programok, szabadidős programok (Szeged, Ópusztaszer, kézműves foglalkozások)
- emléklap, ajándék

Jelentkezéshez az alábbiak szükségesek

- a mellékelt jelentkezési lap kitöltése (akit érdekel e-mail eltudjuk küldeni, kérem írjon az info@hellonl.nl címre)
- az együttes rövid ismertetője
- néhány fotó

Jelentkezési határidő: 2012. április 15.

A visszaigazolás tartalmazza a számlaszámot, amelyre a részvételi díjat kell befizetni. Az első részlet – 30 euró/fő – befizetési határideje 2012. május 31.
A fennmaradó összeget szeptember 30-ig kell befizetni a megadott számlaszámra.
A befizetett összegről megérkezés után kapnak számlát az együttesek.

A részletes programot, a szálláshely címét, a legfontosabb információkat augusztus 31-ig kapják meg a résztvevő együttesek.

Szeretettel várjuk a néptánccsoportokat és a néptánc iránt érdeklődőket Magyarországra!

Tisztelettel:

Kováts Attila
szervező

Múzsa Művészeti Egyesület 2000

 

Hungarian Folkdance Groups Festival
20-23th of October 2012
Szeged – Ópusztaszer – Csongrád

The Múzsa Art Association – with many civil organization and government assistance
- organize a festival for the over-border hungarian folkdance groups, occasion of our national day.

Apart from the hungarian groups from the Carpathian-basin, we are waiting hungarian groups all over from Europe and the Over-seas.
In the four-days program there are opportunity for performances, barn dances, and to get know other groups, experiencing, buliding new connections between the groups.
During the professional programs you can find shows, performances, dance facultys.
The programs also contains sightseeing tours around Szeged, tours in Ópusztaszer Heritage Park, handicraft market, the opportunity to know more, and try about the famous cousin and wine around this area.

Cause the festival program contains dance-educations, dance-schools, professional courses, apart from the dance groups we are looking for any other groups application, who interested in the hungarian folkdance.
Nicely welcomed schools, scout groups, congregations, any kind of members of a group, independent from they have a connection with any dance-groups.

Maybe in the festival you find an idea to build a dance-group…

The accomodation of the groups are going to be in hotels and hostels in Csongrád County.

Arriving: 20th of October till noon
Departing: 23th of October afternoon

The is oppotunity to longer the staying in Hungary. The organizers manage the accomodation, meals, programs, even concerts, performances.

Participation fees:

Hotels (3-5 bed rooms): 80 euro/person
Hotels (3*) 130 euro/person

The participation fees contains:

- accomodation for 3 nights
- breakfast, lunch, dinner
- participating in the festival programs (10-30 min), professional facultys, free time activityes (Szeged, Ópusztaszer, handicraft programmes)
- gifts and diplomes

For the applying you need

- fill the application form (attached)
- a short introduction about the group
- some pictures about the group

Application deadline: 15th April 2012

The confirmation letter contains the bank account where you can pay the application fees. The deadline of the first part – 30 euro/person -: 31th May 2012.
The remains until 30th September.
We send back the invoice immediately after the cash in.

The full program, adress of the accodomations, important informations will be sent until 31th August.

We lovely welcome all the dance groups in Hungary.

Best regards

Attila Kováts
Organizer

Múzsa Art Association 2000

1956-os forradalom 55. évfordulójának megünneplése – Rotterdam

Meghívó az 1956. évi magyar forradalom és szabadságharc 55. évfordulója megünneplésére, így szól a meghívó. Mikor beléptem a terembe, azon gondolkodtam, ünnepély vagy emlék? Nekünk, fiataloknak ünnep, de a sok idősebb embernek, akit láttam a teremben, akik 56-ban menekültek Hollandiába, egy emlék. Még jobban megbizonyosodtam erről mikor odajött hozzám Tüski Istvánné Szabó Márta, bemutatkozott és hozzátette „Látja, ezt a sok 56-os embert mind az Én férjem menekítette ki vonaton. Ő már nincs köztünk sajnos.” Ekkor döbbentem meg, hogy Úristen, én azt sem tudom ki az a Tüski István. Miért nem? Mert igen, nekem október 23. ünnep, míg másoknak emlék. Gyorsan utána is olvastam és tudtam meg, hogy jelentős szerepet vállalt a magyar „gyermekvonatok”-kal kapcsolatban. Ő volt a Hollandia Magyar Szövetség első elnöke a Szövetség alapításakor, 1957-ben.
Lánya Tüski Márta református lelkész és Mustó Péter atya ökumenikus istentiszteletével kezdődött a megemlékezés. Egyszerre imádkozott a katolikus és a református, a magyar és a holland.
Rövid ebédszünet után folytatódott az Ünnepség. Megjegyezem, az ebéd, amit az Engels étteremben szolgáltak fel, fenomenális volt. Magyar ételekből (gulyás, brassói) volt büfé asztal, és ettél, míg beléd fért. Többen össze is súgtak, hogy ez annyira finom volt, muszáj volt repetáznom.
A délutáni ünnepséget Dr. Tánczos Ottó a Hollandia Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg. A magyar és holland himnusz eléneklése után, az 1956-os forradalmi zászlót gyermekeink tűzték ki. Ez az a zászló, melyet 1956-ban a magyar menekültek Juliana holland királynőnek nyújtottak át az utrechti Juliana Hal-ban. A zászlót a mai napig őrzik a hágai Királyi Levéltárban, az ország legszentebb ereklyéi között. A királynő ötévente a Hollandia Magyar Szövetség rendelkezésére bocsájtja a Forradalom és Szabadságharc emlékünnepén.
Ünnepi beszédet mondott holland nyelven Prof. Mr. Dr. J. P. Balkenende, Hollandia volt miniszterelnöke, a Budapesti Károli Gáspár Református Egyetem díszdoktora. Beszélt a gyerekkori élményeiről Magyarországgal kapcsolatban, és természetesen a forradalom fontosságáról.
Tóth Valentina zongorán adta elő Kodály Zoltán: Marosszéki Táncok c. darabját. Gyönyörű zongorajátéka hatalmas tapsvihart kapott.

Ünnepi beszédet mondott angol majd magyar nyelven Dr. Sümeghy Gyula, Magyarország hollandiai nagykövete. Beszédének lényege a forradalomról való megemlékezés volt.
Majd Farkas Flórián olvasta fel Sulyok Vince verseit, magyar nyelven. A holland vendégek nyomtatásban, lefordítva megkapták a verseket, így követni tudták az eseményt.

Sulyok Vince – Legyilkolt ötvenhatosok adósa (részlet)
„Szélárnyékban élek azóta, hogy
Norvégiában partot értem
s a sziklás partfokon hátrafordulva
tegnapjaimba visszanéztem,
messzi hazámra visszanéztem.

De álmaimban folyton megjelennek
még ma is azok a halottak,
akik úgy hulltak véresen az utcakőre,
hogy ártatlanok voltak,
bimbózó fiatalok voltak.”

Visser-Szendi Ágnes és Kovács József és zenekara közös éneklésre kérték fel a jelenlévőket.
„Elindultam szép hazámból,
Híres kis Magyarországról,
Visszanéztem félutamból,
Szememből a könny kicsordult.”

Érdekes volt hallgatni, ahogy a teremben mindenki közösen énekelte a dalokat. Még a holland ex-miniszter is megpróbálkozott vele.
Tőkés László, Református püspök, az Európai parlament alelnöke, ’Geuzenpenning 1991’ holland ellenállási emlékérem kitüntetettje, ünnepi beszéde következett. Nekem elég zavarosnak tűnt, a lényeget nem tudtam kihalászni belőle. Vagyis nem értettem pontosan mit is akar mondani.
Dr. Tóth Miklós, a Hollandia Magyar Szövetség titkára, olvasta fel Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét. Nem szeretném ide bemásolni, de aki teheti, olvassa el a verset, mert nagyon szép.

Márai Sándor – Mennyből az angyal (részlet)
„Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?”

A Szabadság szónál, mikor megremegett Dr. Tóth Miklós hangja, akkor döbbentem rá, hogy igen, milyen szörnyű emlék lehet nekik 56, és mennyire fontos a Szabadság!

Vigh Peter (szaxofon) és Philippine Hugen (hegedű), adták elő Bartók Béla: Duó két hegedűre és W.A. Mozart: Szonáta című művét.

A műsort magyar néptánc zárta. Fülöp Ibolya, Schall Dóra és Fülöp Gábor előadásában. Kísérte őket a „Hajnal” népi zenekar.
A zászló kivitele után, záróbeszédet mondott Dr. Tóth Miklós.

Vár rád az élet

Tegnap este egy koncertre voltam hivatalos, részben a szerkesztőség nevében. Ez volt életem első Völgyessy Szomor Fanni koncertje. Igen az első, mert biztosan elmegyek máskor is. Egy fantasztikus élményben volt részem.
Fannival, pár hónappal hamarabb készítettem már egy interjút a magazin számára, illetve meghallgattam pár dalát egy ismert videó megosztó portálon, de nem igazán tudtam, hogy mit is várjak. Elképzeléseimet az sem könnyítette, hogy Fanni zenéjének megfelelően a koncert egy templomban volt. Elindultam hát a tatabányai Jókai Evangélikus templomba. Az eső szakadt és igazán hideg volt, így fogtam egy taxit, hogy ismeretlen célpontomat minél hamarabb elérjem.
Amikor beléptem a kis helyiségbe egyből hozzá vezetett az utam, hogy pár szót váltsak még vele a koncert előtt. Amíg mi beszélgettünk, lassan gyülekeztek a nézők. A mögöttem ülő sorban három idősebb hölgy foglalt helyet, akik kisebb kételkedéssel fogadták a felállított kivetítőt és az egyetlen mikrofont. Ennyi szolgált összesen az 55 perces koncert kellékeként.
A nagy kivetítőn, egy Fanni és csapata által összeállított kisfilm perget, ami képekből és kisebb film részletekből állt. Mellette állt Fanni és énekelt. Az első perctől fogva magával ragadott képzett és lelket melengető hangja. A hang, a szövegek és a mellette pergő képek tökéletes összhangot alkottak. Ez az együttes ezer és ezer különféle üzenetet juttathat el hozzánk. Bár Fanni Istenfélő ember és zenéjét az Isten iránti szeretet és elkötelezettség járja át, mindezt olyan finoman és elegánsan teszi, hogy az előadás bárki számára élvezhető lehet.
Azt hiszem, egy zenésznek alig kell több elismerés, mint a koncertjét élvezettel végig hallgató vendégek mosolya és gratulációja. A mögöttem ülő három, a kezdetekben kevésbé lelkes hölgy, a koncert után élettel és boldogsággal telt meg. Nagyon hálásak voltak ezért a csodálatos pár óráért és a koncert után egyből egy kávéházba indultak, hogy megbeszélhessék az élményeket.
A koncert alatt gyönyörűen kisütött a nap, elállt az eső és a templomból kilépve már egy csodálatos nyári este fogadott.
Remélem a következő alkalommal már ismét Hollandiában énekel Fanni és így mindannyian együtt élvezhetjük, az előadást.

Leonar3Do a jövő vívmánya

Gondolom, már sokan ismerik Rátai Danielt és a nagysikerű találmányát a Leonar3Do-t. Aki nem, annak hadd mutassam be, pár szóban.
Nem olyan régen a Hágai Magyar Nagykövetség és a HBN szervezésében Daniel Delftbe látogatott, hogy bemutassa a Leonar3Do-t. Hajtott a kíváncsiság mi lehet az a nagy vívmány.
Mondhatom, hogy szájtátva néztem és csak napok múlva bírtam feldolgozni a jövő találmányát.
Első ránézésre nem volt „egy nagy cucc”. Csupán egy Leo aktív szemüveg, egy saját Bird egér, és pár szenzor. Na de amit tud, arra nincsenek szavak, amivel le lehetne írni.
A bemutatót Daniel tartotta 3D-ben, lehetővé téve, hogy a virtuális 3D objektumokat a valós térben láthassuk. A közönség 3D szemüveggel kísérhette végig a prezentációt, majd a végén aki akarta ki is próbálhatta.
De mi ez a Leonar3Do? Leggyorsabban úgy értjük meg, ha a weboldalukon megnézzük a videókat. Itt: http://leonar3do.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=2

Ez egy 3 dimenziós tervező rendszer. Felhasználása szinte korlátlan, pl. az oktatásban. Amíg anno földrajz órán csak ültünk és hallgattuk a tanár meséjét, előadását, hogy a Föld, meg a bolygók és próbáltuk elképzelni, addig a Leonar3Do-val mindez szemlélhetővé válik, már nem csak képzelegni kell a tanulóknak. Sőt olyan helyzetek is bemutathatók 3D-ben, amit nem szeretnénk, hogy megtörténjen (pl. a bolygók egymásba csapódása).
De használható az orvostudományban is. Egy fogtömés során, az orvos pontosan láthatja mit is csinál, bele tud „hatolni” a fog belsejébe.
Építészetben, játékkészítésben, rajzfilmek készítésében és még sorolhatnám tovább. Te is készíthetsz rajta akár saját 3D játékokat.
Egyszóval itt a jövő, ami egy magyar srác agyából pattant ki. Gratulálunk Danielnek!
További információ a weboldalukon: http://leonar3do.com/

 

 

Szavazás

Milyenek találod az oldalamat!
Nagyon jó!
Jó!
Elfogadható!
Nem jó!

Asztali nézet